03.05.2018

Tort de ciocolata si capsuni

Un tort delicios facut cu drag pentru ziua de nastere a sotului meu. Musafirilor nostri le-a placut, sper sa va placa si voua💜.

Daca probati reteta Tortului de ciocolata si capsuni, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.

    Ingrediente:
   Sirop:
  • 4 linguri zahar
  • 300 ml apa
   Crema:
  • 400 ml frisca lichida
  • 300 g ciocolata alba
  • 250 g mascarpone
  • 3 linguri iaurt cu capsuni
  • 200 g capsuni+3 linguri zahar
   Glazura decor:
  • 100 g ciocolata 50%cacao
  • 50 g ciocolata cu lapte
  • 100 g unt
  • 2 linguri frisca lichida
    Decor:
  • cateva capsuni
  • 2 linguri de ciocolata rasa

Mod de preparare
Sirop:

Punem pe foc o craticioara cu cele 4 linguri de zahar. Cand zaharul se caramelizeaza, fara sa se arda, turnam apa(atentie la aburi!) si lasam sa fiarba pana se topeste caramelu. Cand este gata, dam deoparte si lasam siropul sa se raceasca.
Crema:
Taiem in bucati potrivite capsunile spalate, adaugam cele 3 linguri de zahar peste ele si le amestecam. Zaharul trebuie sa cuprinda toate bucatile de fructe. Le punem intr-o strecuratoare la scurs.
Rupem ciocolata bucatele si o amestecam cu 200 ml frisca lichida. O punem pe baie de aburi si o lasam sa se topeasca, amestecand continuu. Atentie!... fundul vasului in care avem ciocolata si frisca nu trebuie sa atinga apa din celalalt vas. Cand este gata, lasam sosul de ciocolata sa ajunga la temperatura camerei, apoi cu ajutorul mixerului il incorporam treptat in frisca batuta(cei 200 ml ramasi).Oprim trei linguri din aceasta crema(o vom folosi mai tarziu). In crema ramasa adaugam treptat branza mascarpone si iaurtul. Mixam bine pana la omogenizare. Cu ajutorul unei spatule incorporam capsunile scurse.
Asamblare:
Taiem blatul in trei, pe orizontala.
Punem prima felie de blat pe un platou si o insiropam cu cateva linguri din siropul racit. Punem jumatate din crema, o intindem uniform si acoperim cu al doilea blat. Il insiropam si pe acesta si punem restul de crema. Acoperim cu ultimul blat pe care il insiropam. Ungem lateralele tortului de jur- imprejur cu cele 3 linguri de crema oprite. Dam tortul la frigider pana pregatim Decorul:
Punem toate ingredientele intr-un vas si le topim pe baie de aburi. La fel ca si la crema, fundul vasului in care avem ingredientele nu trebuie sa atinga apa din celalalt vas.
Dintr-o bucata de hartie de copt taiem o banda lunga cu care vom infasura tortul. Masuram inainte circumferinta tortului si lasam 1-2 cm in plus. Latimea hartiei trebuie sa fie mai mare, sa o putem manevra mai usor.
Punem o parte din ciocolata topita intr-o seringa de bucatarie (trebuie sa fie calduta, cam 30 grade) si trasam dungi in ambele directii pe hartia de copt pregatita. Luam in calcul ca dungile sa nu depaseasca prea mult inaltimea tortului(vezi foto). Lasam sa se intareasca putin.
Scoatem tortul din frigider si il “infasuram”(aici trebuie sa ne mai ajute cineva) cu fasia de hartie pe care am pus ciocolata. Presam hartia de marginile tortului, apoi turnam si restul de ciocolata, deasupra, peste blat. Dam tortul din nou la frigider pentru aproximativ o ora sau pana se intareste glazura de ciocolata, apoi indepartam hartia cu atentie. Ornam pe margini si deasupra cu capsuni si radem putina ciocolata. Este frumos, nu-i asa😍?
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentu inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💛. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete de TORTURI.













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu