16.05.2017

Ciorba de burta (II)

Cea mai buna ciorba de burta este ciorba facuta acasa, cu burta proaspata ...am dreptate sau nu😊? Fiecare face ciorba in felul lui: cu legume mai multe sau fara legume, cu usturoi sau fara usturoi...eu va prezint reteta mea care este absolut delicioasa😋.

Daca probati reteta mea de Ciorba de burta, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut.
    

    Ingrediente:
  • 2,5 kg burta proaspata de vita 
  • un os vita (700 g)
  • 1 ceapa mare alba
  • 2 morcovi
  • o bucata radacina de telina (150 g)
  • cateva boabe de piper
  • sare
  • otet
   Pentru dressing:
  • 350-400 g smantana fermentata
  • 6 galbenusuri

Mod de preparare:
Spalam burta de vita in mai multe ape indepartand grasimea in exces si pielitele .
O taiem in 3-4 bucati si o punem intr-o oala cu apa rece in care adaugam aproximativ 100 ml otet si o lingura cu bicarbonat de sodiu. O lasam 2-3 ore in frigider sau intr-un loc racoros. Otetul si bicarbonatul vor mai scoate acel miros specific de burta proaspata.
Dupa acest timp, clatim bine burta cu apa rece. Spalam osul de vita, apoi curatam si spalam legumele. Ceapa si morcovul le lasam intregi, iar telina o taiem in felii mai mari.
Punem legumele, burta si osul la fiert. Adaugam piperul boabe si o lingurita de sare. Eu am folosit doua oale sub presiune si in aproximativ o ora si jumatate burta a fost fiarta. Daca o fierbeti intr-o oala obisnuita trebuie sa folositi una incapatoare. Daca apa scade prea mult mai completati cu alta fierbinte.
Cand burta este fiarta, o scoatem, indepartam legumele si strecuram supa in alta oala. Cand se racoreste burta, o taiem in fasii.
Scoatem carnita si tendoanele de pe osul de vita si le taiem la fel.
Le adaugam in oala impreuna cu burta taiata in fasii, apoi punem oala pe foc mic si lasam sa clocoteasca. Adaugam otet si sare dupa gust. Dam ‘fata’ ciorbei cu un morcov ras calit in 2 linguri de ulei.
Peste galbenusuri punem un praf de sare si le batem cu furculita(le putem lasa asa 10-15 minute ca sa-si intensifice culoarea, la mine n-a fost cazul ...am folosit oua de gaini crescute la curte). Adaugam smantana, omogenizam si incepem sa turnam cate putin din zeama fierbinte amestecand continuu cu telul. Punem atata zeama pana amestecul de galbenus devine si el fierbinte. Reducem la minim focul de sub oala sau chiar o putem da deoparte si turnam treptat amestecul de galbenusuri si smantana. Cand il turnam, ciorba din oala nu trebuie sa fiarba in clocot si vom avea grija sa amestecam tot timpul cu lingura sau un tel in forma de para. Optional, putem adauga si un gogosar murat taiat fideluta. Mai lasam pe foc 1-2 minute avand grija ca ciorba sa nu clocoteasca. Servim ciorba fierbinte cu paine proaspata, ardei iute, mujdei si smantana. Este o bunatate, nu se compara cu cea de la restaurante.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.







6 comentarii:

  1. Usturoi nu se pune?arata superb ciorba!🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc maria! Noi obisnuim sa punem mujdei doar in farfurie, atunci cand servim ciorba.

      Ștergere
  2. De abia astept sa fac si eu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Te pup si-ti multumesc pentru vizita, Mariana!

      Ștergere
  3. Buna ziua! Azi incerc si eu si sper din suflet sa iasa este prima data cand fac si sincer am emotii . :)

    RăspundețiȘtergere