31.05.2016

Dulceata de capsuni

Aproape din toate fructele romanesti fac cateva borcanele cu gem gem sau dulceata. Niciodata nu pun conservanti sau gelifianti...imi plac sa fie naturale, sa simt prospetimea fructului. Cred ca toata lumea da startul dulceturilor cu cea de capsuni🍓🍓🍓, nu-i asa? . Haideti mai jos ca sa cititi reteta. 



Daca probati reteta mea de Dulceata de capsuni, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata.


  
   Ingrediente:
  • 4 kg de capsuni 
  • 3- 3,5 kg zahar 
  • o lingura rasa cu sare de lamaie sau zeama de la o lamaie mare 




Mod de preparare:
Spalam capsunile sub jet de apa rece si le punem la scurs in strecuratori. Cand sunt bine scurse le indepartam coditele si le punem intr-un vas in straturi alternative cu zaharul. Eu am pus 3 kg de zahar, capsunile mele au fost foarte dulci si aromate, dar se poate folosi o cantitate mai mare....pana la 3,5 kg as zice eu la 4 kg de capsuni cantarite cu codite cu tot. Multe persoane folosesc 1 kg de zahar la1 kg de fructe cantarite dupa ce sunt curatate de codite, este corect si asa. Dar mie mi se pare ca zaharul pus in cantitate mai mare acopera aroma fructelor...fiecare cu gustul si parerea lui, nu-i asa? 😊 Printre capsunile mele erau si unele mari si le-am taiat in jumatati, iar pentru fierberea dulcetii am folosit un vas de tuci. De preferat este sa folositi un vas mai larg si cu fundul dublu. Trebuie sa fie loc suficient in vas pentru ca dulceata, la fierbere, va forma o spuma la suprafata care se va umfla, iar daca vom umple vasul cu fructe si zahar dulceata va da pe dinafara.
Acoperim vasul cu capac si il lasam la temperatura bucatariei cel putin 4 ore sau il putem tine peste noape in frigider. In acest timp zaharul se mai dizolva si se formeaza un sirop.
Inainte de a pune dulceata la foc pregatim borcanele si capacele acestora. Le spalam bine cu apa calda si detergent de vase, apoi le vom usca in cuptor la foc mic(
120-140 °C) pentru 15-20 de minute: mai multe detalii despre sterilizare gasiti aici . Nu sariti peste acest pas, sterilizarea borcanelor si a capacelor acestora au un rol foarte important in pastrarea pefecta a dulcetii. Eu am folosit borcane cu capacitatea de cca 300 ml.
Punem vasul pe foc iute si adaugam sarea sau zeama de lamaie. Sarea si zeama de lamaie pastreaza culoarea vie a fructelor si impiedica oxidarea lor. Amestecam usor in dulceata insistand pe fundul vasului unde a mai ramas zahar nedizolvat. Cand dulceata incepe sa fiarba reducem focul. Cand incepe sa se formeze spuma o inlaturam cu o spumiera. Din cand in cand, stergem marginile interioare ale cratitei cu un  un burete nou de bucatarie imbibat in apa si stors bine, in acest fel evitam ca dulceata sa se zahariseasca. Eu am lasat dulceata sa fiarba aproximativ 45 de minute pana a trecut proba picaturii: am trecut cu lingurita prin dulceata si am lasat sa cada ultimile picaturi pe o farfurie curata si perfect uscata. Cand picaturile au ramas intregi, nu s-au prelins/imprastiat, am oprit focul de sub vasul cu dulceata. Daca aveti un termometru de cofetarie puteti urmari cu el temperatura dulcetii…cand ajunge la 105°C  dulceata este gata.  Daca folositi cantitati mai mici de fructe timpul de fierbere va fi mai scurt. 
Cand este gata, punem dulceata fierbinte in borcane si le inchidem cu capace. Rasturnam borcanele cu gura in jos pentru 5 minute, dupa care le intoarcem in pozitia normala si le acoperim cu o patura sau un prosop mai gros. Le lasam pana in ziua urmatoare sa se raceasca lent, apoi le depozitam pe raftul din camara.  Rezista cativa ani fara probleme.... eu inca mai am dulceturi de 4-5 ani. La iarna ne va prinde tare bine😊.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!

Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti reteta PRAJITURII PUFOASE CU CAPSUNI.

30 de comentarii:

  1. Mama, ce frumusete, doamna Gicuta! Astea toate v-au iesit din portia data? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult!Mi-au iesit noua borcanele.Te pup,o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim4/5/22

    Super reteta vă mulțumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri!

      Ștergere
  4. Anonim4/5/22

    Multumesc frumos!🌼

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri! O zi buna!

      Ștergere
    2. Anonim29/5/22

      Super rețetă,va mulțumesc!

      Ștergere
  5. Anonim15/5/22

    Toate rețetele sunt foarte bune, multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Iti multumesc si eu pentru aprecieri si vizita. O zi frumoasa!

      Ștergere
  6. Anonim26/5/22

    Va apreciez toate retetele.

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim28/5/22

    A ieșit super foarte buna rețete mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca v-a placut cum a iesit. Iti multumesc si eu pentru incredere, te mai astept cu drag la mine in bucatarie. :)

      Ștergere
    2. Anonim29/5/22

      E super.

      Ștergere
  8. Anonim28/5/22

    Îmi place foarte mult rețeta👍

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim29/5/22


    Îmi place. E super.

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim29/5/22

    Mulțumesc frumos pentru retete

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim29/5/22

    Si eu am facut ieri si e super buna
    Multumesc pentru retete 😘

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonim24/8/22

    o reteta super, de fiecare data cind fac dulceata de cspsuni ma inspir din reteta ta,inca o data felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  13. Anonim28/5/23

    Multumesc mult ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag! Iti multumesc si eu pentru aprecieri si vizita!❤

      Ștergere
  14. Anonim1/6/23

    Multumim pentru reteta! Am facut si a iesit foarte buna!

    RăspundețiȘtergere

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!

COPYRIGHT Bunătăți din bucătăria Gicuței ©2016- 2024. Toate articolele și imaginile de pe acest blog aparțin autorului Bunătăți din bucătăria Gicuței. Orice multiplicare, copiere sau publicare a acestora fără acordul scris al autorului, se vor pedepsi conform legii in vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.).